Tegenwoordig is er veel te doen rond voeding waardoor sommigen het bos niet meer door de bomen zien. “Wat wordt aangeraden dat je eet na een training?”, “Wat moet je absoluut vermijden als je wilt vermageren?” zijn maar enkele vragen die bijna dagelijks gesteld worden in onze praktijk. Om hierop te antwoorden is het niet altijd zo simpel. Veel hangt af van de persoon zelf, factoren zoals gewicht, beroep, dagelijkse activiteit, geslacht, bioritme, afvallen of verdikken spelen hierop een rol.
Het spreekt dus voor zich dat er geen universele formule bestaat voor iedereen. Het is dan ook niet onze bedoeling om hier de absolute regels of wetten te geven die iedereen moet volgen. Het zijn meer algemene richtlijnen waarbij je zelf kan uitmaken als het bij je past of niet. Voor een programma, gericht op jouw persoonlijk doel, is het nog altijd best dat je eens langskomt om dit te bespreken met onze personal coach.
Een belangrijk onderscheid dat moet gemaakt worden bij de vraag hoeveel je nu mag eten, is als je in gewicht wil afvallen, je gewicht wil behouden, of in gewicht wilt toenemen.
Hier heeft veel te maken met je Basal Metabolic Rate (BMR), of basaal metabolisme. Je BMR is de hoeveelheid calorieën die iemand dagelijks nodig heeft om te overleven als je lichaam in rust is. Hieronder wordt meer specifiek bedoeld, de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om je lichaamstemperatuur te behouden, om te kunnen blijven ademen, om je hartslag te behouden, om cellen te laten vermenigvuldigen enzovoort. Je BMR kunnen wij berekenen aan de hand van een formule. Meestal ligt dit ongeveer rond de 1700 kcal bij personen met een normale BMI.
Nadat je je eigen BMR kent, is het belangrijk om je niveau van lichamelijke activiteit te bepalen. Dit heeft natuurlijk een invloed om de juiste hoeveelheid calorieën te berekenen dat je precies nodig hebt. Dit kan veranderen naargelang je een periode kent met veel sport, of een periode waarbij je in tegenstelling op reis gaat en veel zal rusten.
Al deze factoren bepalen dus het aantal calorieën dat je nodig hebt om je gewicht te behouden. Nu is het dus duideljk dat dit een grens vormt indien je wilt afvallen, je gewicht wil behouden, of in gewicht wilt toenemen.
Nu is de vraag waar je je calorieën uit zal halen.
Er zijn drie klassen van nutrienten waaruit we de voornaamste energie halen. Vetten, proteïnen of eiwitten, en koolhydraten. Koolhydraten zijn korte of lange ketens, die worden afgebroken in het lichaam. Deze moleculen leveren de energie die we nodig hebben om te functioneren. De korte ketens zijn beter gekend onder de naam “snelle suikers”, waaronder glucose de meest gekende is. Een hoge inname van te veel snelle suikers kan echter leiden tot een piek van je bloedsuikerspiegel. Deze piek is dan ook snel gedaan waarbij je je wat flauw kan voelen nadien. Trage suikers of koolhydraten zijn lange ketens en kennen deze piek niet. Het duurt langer voor je lichaam om deze lange ketens af te breken, waardoor je een langdurig energetisch effect hebt. Deze laatste koolhydraten zijn de “goeie”. Ze zorgen ervoor dat je geen zogenaamde sugarcravingshebt, die er op hun beurt voor zorgen dat je ongezonde snelle suikers zult eten.
De lange ketens van koolhydraten vind je in voedingsmiddelen zoals noten, groenten, fruit, bruine rijst, volkorenpasta, quinoa, havermout, kikkererwten, zoete aardappelen enzovoort. In de winkel kan je kijken naar de voedingstabel waarbij staat hoeveel koolhydraten per 100g het product bevat. Daarbij staat vermeld hoeveel daarvan afkomstig zijn uit toegevoegde suikers. Als je producten koopt en eet waarbij deze laatste waarde zoveel mogelijk onder de 10g ligt, zit je zeker goed.
Iedereen heeft dus koolhydraten nodig. Zonder deze energie kan je lichaam niet functioneren. Alleen kan de mate, en de soort voeding waaruit je dit haalt in grote mate verschillen.
Je doel bepaalt welke voeding je beter neemt om deze goeie koolhydraten in te nemen.
Als je in gewicht wil afvallen, haal je deze koolhydraten best uit fruit en groenten. In tegenstelling tot wanneer je een gewichtstoename wilt, dan is pasta, brood en rijst een beter alternatief. Groenten bevatten een lager concentratie aan koolhydraten, dus hiervan moet je al zeer veel eten als je eenzelfde hoeveelheid wilt in vergelijking met pasta, brood of rijst.
Als je ’s avonds thuis komt, en je hebt nog niet veel kunnen eten overdag, kan je dus je avondeten hieraan aanpassen. Is het je doel om te vermageren, eet dan veel verse groenten ’s avonds. Is je doel echter om te verdikken of om meer spieren te kweken, vul je avondeten dan aan met pasta, rijst of aardappelen om zo aan je ideale hoeveelheid calorieën te komen.
Conclusie
Algemeen kunnen we stellen dat het belangrijk is om te weten hoeveel je dagelijkse inname van calorieën moet zijn om goed te kunnen functioneren en om de juiste invloed te hebben op je gewicht. Eenmaal je deze kent en je de koolhydraten als “goeie suikers” inneemt lijkt dat voor ons de beste manier waarop je je gerechten kan samenstellen.
Indien je meer informatie wenst, aarzel zeker niet om ons te contacteren.