Skip to main content

Hamstringblessures zijn veelvoorkomend in de sport. Bij voetballers zijn letsels aan de hamstrings de meest voorkomende spieraandoening. Maar ook in veel andere sporten blesseren atleten zich aan de hamstrings. Voornamelijk in sporten met high-speed running en kicking zijn deze zeer frequent.

Anatomie en functie

De hamstrings bestaan uit een spiercomplex van 3 afzonderlijke spieren en bevinden zich aan de achterzijde van het bovenbeen. De belangrijkste functie van de hamstrings is om het strekken van de knie af te remmen. Tijdens deze werking komt er een hoge belasting op deze spier. Dit gebeurt onder andere tijdens het lopen, trappen op een bal…

 

De hamstring die het meest onder belasting komt te staan tijdens deze inspanningen en oefeningen ligt aan de binnen-/achterkant (Semimembranosus en Semitendinosus) van het bovenbeen. Indien deze spier onvoldoende sterk is om al deze load op te vangen, zal het deel van de hamstrings aan de buiten-/achterkant (Biceps Femoris) van het bovenbeen een deel van die taak overnemen en meer belasting op zich nemen dan normaal. Indien dit proces enige tijd aanhoudt, kan deze spier overbelast geraken en klachten geven. In dit geval spreken we eerder over een overbelastingsletsel van de hamstrings. Luister naar je lichaam, en herken een overbelasting op tijd. Het zal je een ernstige blessure besparen. Het is ook mogelijk dat er een plotse te hoge belasting op de hamstrings komt te staan en dat de spier scheurt. In dit geval is het in 53% van de blessures de hamstringspier aan de buiten-/achterkant van het bovenbeen die het onderspit moet delven.

Behandeling

Bij het behandelen van hamstringletsels is het belangrijk om de spier opnieuw op een hoog belastbaarheidsniveau te krijgen zodat het die inspanning aankan zonder letsels. Dit doen we onder andere door de hamstrings sterker te maken aan de hand van een resem aan oefeningen. De oefeningen moeten aangepast worden aan het niveau van de patiënt en ook de fase van zijn/haar herstel. Zo worden de hamstrings progressief opgetraind. Om uiteindelijk het spiercomplex opnieuw in haar belangrijkste functie te trainen om ze zo klaar te stomen om opnieuw te sporten. De duur van de revalidatie is natuurlijk afhankelijk van de plaats en de ernst/uitgebreidheid van het letsel.

Daarnaast kijken we naar de exacte oorzaak van het letsel. Vaak is nl. een onderliggende oorzaak waarom een dergelijke blessure gebeurd. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een zenuwprobleem, een bekkenscheefstand of een verkeerde looptechniek.

Het gevaar bestaat erin dat er tijdens de revalidatie te veel gefocust wordt op de hamstrings en deze geïsoleerd getraind worden. Het is ook cruciaal om de andere beenspieren en de core mee te nemen in de training. Er moet een correcte balans gecreëerd worden tussen de verschillende spieren. Zo zijn we erop gericht de atleet in shape te houden ondanks zijn/haar blessure. Zo zal de return-to-play probleemloos verlopen.

Preventie

Bij blessurevrije atleten is het ook belangrijk om de hamstrings steeds te blijven trainen om zo te voorkomen dat er klachten of letsels in het hamstringcomplex optreden. Er bestaan verschillende preventieprogramma’s die in vele sporten toegepast worden. De Nordic hamstring exercise is een oefening die een grote rol speelt in de preventie van hamstring letsels. Onderzoek heeft aangetoond dat een risicodaling van 50% mogelijk is bij het uitvoeren van Nordic
s ter preventie van hamstringletsels. In dit opzicht is het dus ook belangrijk om de atleet deze oefeningen correct aan te leren en goed uit te leggen wat het belang hiervan is.

Heb je zelf last van een dergelijke blessure, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. We helpen je hier graag bij.