Fysieke overbelasting

Sporten is gezond, dit is algemeen geweten. We raden het dan ook iedereen aan om dit te doen. Niet enkel om fitter, sterker of leniger te zijn, maar eveneens om een gezonde geest te behouden of te krijgen. Mens sana in corpore sano, remember? Te vaak raken mensen echter geblesseerd bij het sporten.

Ontstaan van dergelijke blessures

Dit start vaak met een licht ongemak. In deze fase denk je meestal “een klein beetje pijn kan geen kwaad, het zal wel overgaan”. Een klassiek voorbeeld hiervan is een overbelasting van de achillespees bij lopers. In het begin uit dit zich bijvoorbeeld in de eerste kilometer dat je loopt, wat dan verbetert indien je verder loopt. Of lichte ochtendstijfheid ter hoogte van deze pees, wat opnieuw weggaat indien je wat rondwandelt. Wat volgt is dat je gewoon doordoet tot de last overgaat in lichte pijn.

Tijdens het lopen merk je dat de pijn langer aanhoudt, en dat je na het lopen toch minder soepel loopt. In deze fase trekken sommigen aan de alarmbel. Echter, anderen zijn zodanig gemotiveerd om toch nog door te gaan dat de klachten erger worden. Dit kan nog weken zo doorgaan tot je uiteindelijk niet meer kunt lopen van de pijn. Als je dan pas een arts of kinesitherapeut opzoekt volgt meestal een diagnose waarbij je enkele weken of zelfs maanden out bent. Met als gevolg, frustraties omdat je je oorspronkelijk doel moet uit-, of zelfs erger, afstellen. Je doel om bijvoorbeeld drie maanden later die halve marathon te lopen is plots onmogelijk geworden.

Dit is een probleem die zich vaker voordoet. Niet enkel bij lopers met achillespeesproblemen. Dit kan eveneens gaan over alle soorten pijn die geleidelijk aan opkomen. Andere voorbeelden zijn last aan de voorkant van de knie bij sporten, pijn in een schouder…

Wanneer heb je meer kans om overbelastingsletsels te krijgen?

Overbelastingsletsels krijg je als een bepaalde structuur te veel belast wordt. Elke structuur in het lichaam heeft een bepaalde belastbaarheid. Zolang de belasting onder de belastbaarheid ligt, heb je geen probleem. (‘Belasting’ staat voor de sterkte van de prikkel die aan het lichaam wordt gegeven, ‘Belastbaarheid’ staat voor de sterkte van het lichaam) In het andere geval kan pijn optreden of kunnen blessures volgen.
Deze letsels kunnen ook optreden indien het niet de belasting is die stijgt, maar indien de belastbaarheid daalt.  Denk bijvoorbeeld in een periode van oververmoeidheid, of als je ziek bent. Op zo’n momenten werkt je lichaam niet optimaal, daalt de belastbaarheid van je spieren en botten, en heb je meer kans op blessures. Het is dus zeker aan te raden om in geval van oververmoeidheid of als je ziek ben er eerst voor te zorgen dat je voldoet rust zodat je opnieuw voldoende fit bent om te sporten. Je lichaam steekt dan meer energie in de genezing, dan het zal steken in opbouw van spieren. Bovendien zal je lichaam in een dergelijke fase net spieren gaan afbreken om zo meer energie te hebben voor de genezing. Wat je hier dus kan aandoen, is ervoor zorgen dat je voedselinname voldoende hoog is, om deze afbraak tegen te gaan.

Wat is nu belangrijk bij overbelasting?

Een eerste belangrijk advies dat ik hierbij kan geven is dat je steeds moet luisteren naar je lichaam. Heb je ergens last van? Rust dan bijvoorbeeld enkele dagen voor je opnieuw sport. Zo krijgt je eventuele blessure wat tijd om te recupereren voor dat je deze opnieuw belast. Heb je de indruk dat de klacht aanhoudt, aarzel dan niet om een dokter of kinesitherapeut te raadplegen. Zo kan je vroeg in het proces van de blessure ingrijpen, zonder dat deze te erg wordt. Hoe vroeger je ingrijpt, hoe minder erg de blessure wordt, en hoe sneller je opnieuw zonder pijn kan bewegen en sporten. Dit is iets wat iedereen wel zal willen.
Ten tweede moet je altijd opletten hoe snel je de belasting verhoogt. Indien je elke week een kilometer verder loopt, kan dit zorgen voor blessures. Geef jezelf en je lichaam de tijd om de progressie geleidelijk aan hoger te leggen. Ga pas verder of langer lopen indien je je comfortabel voelt bij je huidig niveau. Ga pas verder of langer lopen indien je lichaam goed aanvoelt na het lopen. Doe dit niet wanneer je de volgende dag stijf bent in je spieren, of wanneer je lichte pijn hebt.
Wat ook kan helpen om overbelastingsblessures te vermijden is je lichaam fysiek voorbereiden op het sporten. Dit kan door zogenaamde preventie-oefeningen. Dit zijn oefeningen die je lichaam op een zodanige manier belasten, zodat je geen, of minder, blessures zult oplopen indien je je belasting verhoogt bij het sporten. Bij Track kunnen we hier zeker bij helpen. Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren hiervoor!
Heb je toch te lang doorgegaan en zit je met een blessure? Dan is het sterk aan te raden om hiervoor kinesitherapie te volgen.