Skip to main content

Wat is de beste manier om vet te verbranden?

Je wilt een strakkere buik en bijvoorbeeld minder vet op je armen en benen. Je streefgewicht licht 10 kilogram onder je huidig lichaamsgewicht en je wilt snel vermageren. De vraag is: “hoe lukt mij dat?”. “Moet ik minder eten, meer cardio doen of juist meer krachttraining?”. Kom in dit artikel te weten wat je precies moet doen. Eerst wordt informatie gegeven omtrent het voedingsgedeelte. Daarna wordt meer ingegaan op het bewegingsgedeelte.

Het lichaam is een complexe combinatie van verschillende soorten weefsel. Elk met zijn eigen functie en kenmerken. We kunnen het grotendeels onderverdelen in twee categorieën, nl. de vetmassa en de vetvrije massa. De vetvrije massa van het lichaam is het deel van het lichaam wat uit spierweefsel, botten en vocht bestaat. Hetgeen wat overblijft wordt de vetmassa genoemd. Het ideale is natuurlijk dat je hier een goede balans in hebt, waarbij je vetmassa relatief laag is en je vetvrije massa relatief hoog is.

Ons lichaam gebruikt de energie die we binnenkrijgen via eten en drinken, of slaat de energie op. Dit wordt ook wel de energiebalans genoemd. Verbrand je meer energie dan je opneemt zal je vermageren. Neem je meer energie op dat je verbrand zal je verdikken.  Vet verbranden is in theorie eigenlijk heel simpel. In de praktijk is dit echter vaak een uitdaging. Je moet je volledige eetgewoontes en levensstijl aanpakken indien je een langdurig en stabiel resultaat wilt. Dit lukt natuurlijk niet op een week tijd en wordt vaak onderschat!

Een plan naar jouw doel!

“Met een simpel dieet of voedingsschema kan ik snel afvallen en mijn nieuw gewicht makkelijk behouden, toch?” Zo makkelijk is het niet. Meer dan 90% valt terug op het oude gewicht en krijgt te maken met het jojo-effect. Wil je het gewenste gedrag op lange termijn doorzetten, dan zijn de juiste motivatie, doorzettingsvermogen en een goed en haalbaar plan belangrijk.

Vermageren start dus met een doel. Dit kan op lange of korte termijn zijn. Het best kies je een doel uit op lange termijn, met subdoelen op korte termijn. Door doelen en subdoelen voor jezelf op te stellen is de kans groter dat je ook echt doorzet. Vertel het ook tegen je vrienden en familie zodat zij je kunnen ondersteunen en motiveren in het bereiken van jouw doel. Een concreet doel opstellen doe je best in samenspraak met je coach. Die kan jou helpen om een realistisch en haalbaar doel op te stellen en jou helpen om dit te behalen.

Herinner jezelf regelmatig aan je doel. Als het even wat minder gaat, geef dan niet op. Zoek steun bij anderen of neem je doel erbij en pas het aan waar nodig.

Goed, je hebt een doel. De volgende stap is het opstellen van een plan.

Durf jezelf voor een uitdaging te plaatsen maar wees ook realistisch. Je kan mits juist advies 0,3 – 0,5 kilogram per week verliezen. Meer verliezen is vaak niet gezond of niet mogelijk, tenzij je zwaar overgewicht hebt.

Kan je hierbij extra ondersteuning gebruiken? Bekijk dan zeker eens de FIT-methode van Track. Daarin helpen we je om een plan op te stellen om op een gezonde manier en succesvol af te vallen. Op die manier weet je dat je goed en verantwoord bezig bent.

Beweeg en sport voldoende!

Beweging en sport draagt bij aan het verbranden van de calorieën en geeft je bovendien en gezondere mindset. Kies hierbij voor zowel krachttraining als cardio om je zowel fitter als sterker te voelen.

Voor jongeren ligt de beweegnorm op dagelijks één uur matig intensieve lichamelijke activiteit. Dit betekent niet dat je elke dag een uur aan sport moet doen. Maar zorg ervoor dat je iets doet zoals fietsen naar school, voldoende wandelen op een dag,… Belangrijk is dat ze veel variëteit krijgen aan beweegvormen waarbij ze hun kracht, lenigheid en coördinatie verbeteren.

Bij volwassenen en 55-plussers ligt de norm op minstens een halfuur per dag aan matig intensieve lichamelijke activiteit op minimaal 5, maar bij voorkeur 7 dagen van de week

Verder adviseren wij ook om aan krachttraining te doen. De reden hiervoor is dat je tijdens je afslankproces mogelijks ook spieren verliest. En het is net die spiermassa die belangrijk is om je energieverbruik in balans te houden, zodat je nog makkelijker kan vermageren.

Twee tot drie keer krachttraining per week is voldoende. Wil je nog efficiënter calorieën verbranden kan je opteren voor korte intervaltrainingen in plaats van duurtrainingen. Matig intensieve inspanningen zoals wandelen en fietsen kunnen je ook helpen om wat vetmassa te verliezen. Elke vorm van beweging helpt, de ene wat meer dan de andere.

Kies voor iets dat je lang kan volhouden. Er zijn nog teveel mensen die afhaken omdat ze weinig plezier beleven aan het sporten. Kies voor iets dat je leuk vindt en / of samen met anderen kunt doen. Dit motiveert en zorgt dat je langer volhoudt.

Leer grip te krijgen op je slechte eetgewoonten. Meer bewegen en sporten is geen wondermiddel. Als je die verbrande calorieën alsnog compenseert door meer te eten, val je uiteindelijk amper of zelf helemaal niet af. Vermoed je dat je les hebt van dit compensatie-effect, kijk dan eens kritisch naar je eetgewoonten.

Herken je patronen in je eetgedrag. Snoep je overdag te veel? Pak die ongezonde gewoonte aan en stel voor jezelf een plan op. Wil jij een persoonlijk plan die voor jou werkt? Vraag hier jouw gesprek aan.

Conclusie

De meeste effectieve methode om vet te verbranden is zorgen voor een negatieve energiebalans én meer bewegen. Inzicht in je dagelijkse gewoonten en weten hoe je voor jezelf een haalbaar plan kan opstellen kan je helpen om je doel sneller te bereiken. Belangrijk is dat je hierbij een langetermijnvisie hanteert die je voor de rest van je leven kan volhouden. Extreem diëten is dus niet de beste en meest gezondste oplossing. Het meeste succes boek je met een langetermijnstrategie waarbij duurzame leefstijlverandering centraal staat.

Veelgestelde vragen over vermageren

Hoe snel kan ik vet verbranden?

Wij raden aan om niet meer dan een halve kilogram per week af te vallen. Hoe meer je namelijk gaat afvallen, hoe meer spiermassa je gaat verliezen. Om een halve kilo per week af te vallen zou je elke week ongeveer 3500 calorieën minder moeten eten dan je nodig hebt. Houd de controle over je energiebalans door je voeding bij te houden in een app of boekje. Op die manier kan je dan een voedingsplan voor jezelf opstellen die haalbaar is.

Hoeveel vet verbrand ik dan?

Om 1 kilogram vet te verbranden moet je in theorie 7000 kilocalorieën verbranden. Maar niet alle calorieën die we verbranden zijn afkomstig uit vetmassa. Val je te snel af, dan kan het zijn dat je lichaam meer spiereiwitten en glycogeen gebruikt als energiebron. Een halve kilo gewichtsverlies per week betekent dus niet altijd een halve kilo puur vetverlies.

Je kan er dus vanuit gaan dat je meerdere weken nodig hebt om 1 kg vet te verliezen.

Hoe verbrand ik mijn buikvet?

Dat je op één plaats vet kan verbranden is een fabeltje. Enkel het vet op je buik of specifiek op je armen kwijt raken is onmogelijk. Waarom plaatselijk vet verbranden niet werkt, leggen we in dit artikel uit.

Hoe snel kan ik vet verbranden?

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen bestaat er niet zo iets als plaatselijk vet verbranden. Je kan dus geen concrete uitspraken over snel je je buikvet kan verbranden. Dit verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de huidige situatie.